Hoe kan een matrastopper helpen bij rugklachten?


Topper voor rugklachten

Als je last hebt van rugklachten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je slaapt op een matras dat geschikt is voor jouw lichaam en slaaphouding.

Een matrastopper kan hierbij helpen. In dit artikel zullen we bespreken hoe een matrastopper rugklachten kan verminderen en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste matrastopper.

Wat is een matrastopper?

Een matrastopper is een dunne laag van zacht materiaal die je op je matras plaatst. Het is bedoeld om extra comfort en ondersteuning te bieden en kan verschillende functies hebben, zoals het verminderen van drukpunten, het verbeteren van de lichaamshouding en het verhogen van de levensduur van je matras.

Onze top 5

ToppersVoor wie? Waarom?Prijs 90x200Prijs 180x200KortingscodeOnze Review
1. Hypnia BamboeIedereen!
Traagschuim
170,00305,00MATRAS6REVIEW
2. Hypnia PremiumVerkoeling235,00379,00MATRAS6REVIEW
3. Morningstar AeroZachtheid223,00344,00MATRASKOPEN10REVIEW
4. Emma DiamondDikte229,50399,50REVIEW
5. Hypnia EssentialGoedkoopste109,00
175,00MATRAS6REVIEW

De 10 beste toppers van 2023 getest!

Hoe kan een matrastopper helpen bij rugklachten?

Een matrastopper kan helpen bij rugklachten door extra ondersteuning te bieden aan de wervelkolom en drukpunten te verminderen. Rugklachten worden vaak veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding tijdens het slapen, en een matrastopper kan helpen om de wervelkolom in een neutrale positie te houden. Dit kan de druk op de rug verminderen en de pijn verminderen.

Bovendien kan een matrastopper de druk op de heupen en schouders verminderen, wat ook kan bijdragen aan het verminderen van rugklachten. Als je op je zij slaapt, kan een matrastopper helpen om je wervelkolom in een rechte lijn te houden en te voorkomen dat je in een onnatuurlijke houding terechtkomt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een matrastopper?

Bij het kiezen van een matrastopper moet je letten op verschillende factoren, zoals het materiaal, de dikte en de stevigheid. Hier zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

Materiaal

Matrastoppers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals traagschuim, latex, veren en synthetische vezels. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en kan verschillende effecten hebben op je slaaphouding en comfort. Traagschuim is bijvoorbeeld zeer geschikt voor het verminderen van drukpunten, terwijl latex meer ondersteuning biedt.

Dikte

De dikte van een matrastopper kan variëren van enkele centimeters tot meer dan tien centimeter. Hoe dikker de topper, hoe meer ondersteuning en comfort het kan bieden. Een dikkere topper kan echter ook hoger zijn, waardoor het moeilijker kan zijn om in en uit bed te stappen.

Stevigheid

Matrastoppers zijn verkrijgbaar in verschillende stevigheidsgraden, van zacht tot stevig. De juiste stevigheid hangt af van je persoonlijke voorkeur en slaaphouding. Als je op je rug slaapt, is een stevigere topper bijvoorbeeld beter geschikt om je wervel te ondersteunen.

Welke matrastopper is het beste voor rugklachten?

Als je op zoek bent naar een matrastopper om rugklachten te verminderen, zijn er enkele opties die het overwegen waard zijn. Hier zijn enkele suggesties:

 • Traagschuim matrastopper: Traagschuim vormt zich naar je lichaam en biedt extra ondersteuning en comfort. Het kan helpen om drukpunten te verminderen en je wervelkolom in een neutrale positie te houden.
 • Latex matrastopper: Latex is van nature veerkrachtig en biedt een goede ondersteuning. Het kan ook helpen om de wervelkolom in een rechte lijn te houden en rugklachten te verminderen.
 • Gel matrastopper: Gel matrastoppers zijn ontworpen om warmte af te voeren en je lichaamstemperatuur te reguleren. Dit kan vooral handig zijn als je gevoelig bent voor warmte en transpiratie tijdens het slapen.

Tips om rugklachten te voorkomen

Naast het gebruik van een matrastopper zijn er andere stappen die je kunt nemen om rugklachten te voorkomen:

 • Zorg voor een goede slaaphouding: Slaap op je zij met een kussen tussen je knieën om de druk op je rug te verminderen. Als je op je rug slaapt, leg dan een kussen onder je knieën om de natuurlijke kromming van je wervelkolom te behouden.
 • Kies het juiste matras: Kies een matras dat past bij je slaaphouding en lichaamstype. Een te zacht matras kan je rug niet goed ondersteunen, terwijl een te stevig matras drukpunten kan veroorzaken.
 • Doe oefeningen: Regelmatig bewegen en het doen van specifieke oefeningen kan helpen om je rugspieren te versterken en rugklachten te verminderen.
 • Pas je werkplek aan: Als je veel tijd doorbrengt achter een bureau, zorg dan voor een ergonomische werkplek met een goede stoel en een bureau op de juiste hoogte.

Conclusie

Een matrastopper kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het verminderen van rugklachten tijdens het slapen. Door extra ondersteuning te bieden en drukpunten te verminderen, kan het helpen om de wervelkolom in een neutrale positie te houden en rugpijn te verminderen. Bij het kiezen van een matrastopper is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals materiaal, dikte en stevigheid, en om te kiezen voor een topper die past bij je slaaphouding en lichaamstype.

Veelgestelde vragen

 1. Kan een matrastopper rugklachten volledig genezen? Een matrastopper kan helpen om rugklachten te verminderen, maar het is geen garantie voor een volledige genezing. Het is belangrijk om een ​​combinatie van maatregelen te nemen om rugklachten te voorkomen en te behandelen.
 2. Moet ik een matrastopper gebruiken als ik op mijn buik slaap? Als je op je buik Als je op je buik slaapt, is een matrastopper misschien niet de beste oplossing voor het verminderen van rugklachten. Dit komt omdat het slapen op je buik over het algemeen niet wordt aanbevolen vanwege de druk op je nek en rug. Als je toch op je buik wilt slapen, is het beter om een ​​matras te kiezen dat voldoende ondersteuning biedt en de wervelkolom in een neutrale positie houdt.
 1. Kan een matrastopper worden gebruikt op elk type matras? Matrastoppers kunnen meestal op elk type matras worden gebruikt, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de topper goed past en niet wegglijdt tijdens het slapen. Het is ook belangrijk om te controleren of het gebruik van een matrastopper de garantie van je matras niet teniet doet.
 2. Hoe vaak moet ik mijn matrastopper vervangen? De levensduur van een matrastopper hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal en hoe vaak het wordt gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om een ​​matrastopper om de twee tot vijf jaar te vervangen om de beste ondersteuning en comfort te behouden.
 3. Kan ik mijn matrastopper wassen? Of je je matrastopper kunt wassen, hangt af van het type materiaal. Sommige matrastoppers kunnen in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere alleen met de hand gewassen kunnen worden of niet gewassen kunnen worden. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor het reinigen van je matrastopper.

Vorig Artikel